Copernicus: Een jaar in vuur en vlam

De atmosfeermonitoringdienst van Copernicus (CAMS) volgt de intensiteit en uitstoot van bosbranden wereldwijd. Wetenschappers tonen aan dat 2019 uitzonderlijke activiteit leverde.
Nu 2019 ten einde loopt en een nieuw decennium begint, kan de atmosfeermonitoringdienst van Copernicus (CAMS) zijn jaar van branden aan het licht brengen, wat wereldwijd voor uitzonderlijke activiteit heeft gezorgd in termen van zowel intensiteit als uitstoot.
Natuurbranden zijn overal ter wereld gebruikelijk, waarbij sommige regio’s in bepaalde perioden van het jaar regelmatig brandgevaarlijk zijn. Het hele jaar door volgen wetenschappers van CAMS de activiteit van bosbranden over de hele wereld op met behulp van dagelijkse wereldwijde actieve brandmetingen en maken ze schattingen van de uitstoot via het Global Fire Assimilation System (GFAS). Door middel van deze schattingen van brandveroorzaakte emissies, met behulp van metingen van sensoren op satellieten en deze te combineren met het ECMWF-weersvoorspellingssysteem, zijn CAMS-wetenschappers in staat om essentiële informatie te geven, d.w.z. over hoe de luchtkwaliteit tot vijf dagen van tevoren zal worden beïnvloed. CAMS wordt namens de Europese Unie uitgevoerd door het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn.
Natuurbranden kunnen verantwoordelijk zijn voor een veel grotere luchtvervuiling dan industriële emissies en kunnen een combinatie van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen produceren, die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid voor al het leven op de planeet.
“Het is een zeer druk jaar geweest voor CAMS met betrekking tot het monitoren van bosbranden”, zegt Mark Parrington, Senior Scientist bij CAMS. “Het hele jaar door hebben we de intensiteit van de branden en de rook die ze over de hele wereld uitstoten nauwlettend in de gaten gehouden en hebben we soms een aantal uitzonderlijke brandactiviteiten meegemaakt, zelfs op plaatsen waar we zouden verwachten dat er op bepaalde punten van het jaar branden zouden uitbreken, is een aantal van de activiteiten verrassend. Onze monitoring is belangrijk om de bewustwording van de grootschalige gevolgen van bosbranden en hun rookuitstoot te vergroten, zodat organisaties, bedrijven en individuen geïnformeerd kunnen worden en plannen kunnen maken tegen de mogelijke effecten van luchtvervuiling.”

CAMS kan aantonen dat er tussen 1 januari en 30 november 2019 wereldwijd ongeveer 6.735 megaton CO2 uit bosbranden in de atmosfeer is vrijgekomen. Velen hebben de krantenkoppen over de hele wereld gehaald, waaronder de Amazone branden, de Indonesische branden, de Arctische bosbranden en de Australische bosbranden. Maar sommige minder bekende branden hadden ook een aanzienlijk effect op het milieu en de luchtkwaliteit, onder andere in Colombia, Venezuela, Syrië en Mexico. Dit jaar heeft CAMS vijf verschillende branden in de schijnwerpers gezet:
Syrische Branden:
Tijdens de branden in Syrië in het voorjaar en de vroege zomer zijn grote delen van het akkerland in vlammen opgegaan, wat resulteerde tot ongerustheid over de voedselonzekerheid. Terwijl sommige branden in de buurt van de toen actieve frontlinies verschenen, werden er ook bosbranden gemeld in verschillende andere regio’s van het land, waaronder tarwe- en gerstvelden in de vruchtbare provincie Hassakeh. Zoals CAMS meldde, lag de totale Fire Radiative Power (FRP) die van 10 mei tot 5 juni in heel Syrië werd gemeten, buitengewoon boven het gemiddelde voor 2003-2018. De hete en droge omstandigheden als gevolg van de bovengemiddelde oppervlaktetemperatuur eind mei maakten het gemakkelijker voor de branden om snel te beginnen en zich snel te verspreiden, en belemmerden ook hun bestrijding.
Boreale en Poolcirkel wildvuren
Vanaf juni 2019 waren de natuurbranden in de poolcirkel ongekend in termen van locatie, schaal en duur, wat resulteerde in het vrijkomen van 182 megaton CO2 in de atmosfeer. Deze branden hebben zich in de gehele poolcirkel voorgedaan in de Republiek Sacha van Siberië en in Alaska gedurende een langere periode tussen juni en augustus. CAMS-wetenschappers hebben meer dan 100 bosbranden in de regio in de gaten gehouden, voornamelijk als gevolg van ongewoon hete en droge omstandigheden in de regio.
Het typische wildvuurseizoen in de boreale bossen en de poolcirkel is tussen mei en september, maar het was ongebruikelijk om zoveel branden van deze omvang en duur te zien in de poolcirkel in juni.
Indonesische natuurbranden
Woeste bosbranden in Indonesië waren een van de hevigste incidenten in bijna twee decennia. Er wordt geschat dat de Indonesische branden die in augustus begonnen, tot eind november 2019 minstens 708 megaton CO2 hebben opgepompt. De branden werden voornamelijk veroorzaakt door de verbranding van koolstofrijke veengebieden en drogere dan gemiddelde omstandigheden. Wat ook opvalt is dat de dagelijkse totale brandintensiteit hoger is dan het gemiddelde van de laatste 16 jaar. Duizenden hectaren ecologisch belangrijke grond werd in brand gestoken, waardoor een giftige waas ontstond, die een bedreiging vormde voor de gezondheid van de lokale bevolking, de natuurlijke bossen en flora en fauna. Gelukkig begonnen de intensiteit van de brand en het volume van de uitstoot in oktober af te nemen en was er in de eerste twee weken van november sprake van een daling tot 48 megaton geschatte CO2 in de eerste twee weken van november. De reden hiervoor was regen in Zuid-Kalimantan tot en met oktober, hoewel sommige branden in Zuid-Sumatra aanhielden.
Australische bosbranden in Queensland en New South Wales
Uit CAMS-gegevens blijkt dat de Australische bosbranden, die in september begonnen en begin november in intensiteit toenamen, in bepaalde regio’s ongeëvenaard waren in vergelijking met de voorgaande 16 jaar, wat tot wijdverspreide luchtkwaliteitsproblemen leidde. New South Wales werd het hardst getroffen, evenals Queensland, dat in sommige gebieden dag in nacht veranderde. Rook werd vervolgens buiten Nieuw-Zeeland en over de Zuid-Pacifische Oceaan getransporteerd, tot in Zuid-Amerika. Zeer veel fijnstof zorgde ervoor dat een aantal Australische regio’s de noodtoestand afkondigden. Dit was niet de eerste keer dit jaar dat de Australische regio’s te lijden hadden onder bosbranden.
Amazone natuurbranden
Met behulp van het Global Fire Assimilation System (GFAS) heeft CAMS berekend dat bij branden in het Amazonegebied in de eerste 26 dagen van augustus ongeveer 25 megaton CO2 is vrijgekomen. Hoewel het de hoogste geschatte uitstoot voor augustus is van alle Braziliaanse staten die deel uitmaken van Amazonia Legal, was het nog steeds relatief consistent met de totalen voor heel Brazilië sinds het begin van de GFAS-meetingen in 2003. Op satellietbeelden die afkomstig zijn van branden in het westelijke Amazonegebied werden enorme rookpluimen gezien die miljoenen vierkante kilometers beslaan. Een groot deel van de rook van de branden in Amazonas, Rondonia en Mata Grosso in Brazilië, naast het Santa Cruz departement van Bolivia, kon lange afstanden afleggen. Zoals bij elke vegetatiebrand veroorzaken de emissies een breed scala aan luchtvervuiling en fijnstof, wat de luchtkwaliteit sterk beïnvloedt. In het bijzonder werd Sao Paolo getroffen door rookuitstoot als gevolg van een verandering in de atmosferische circulatie toen de noordwestelijke winden het naar de stad en zelfs naar de Atlantische kust trokken. De branden hadden niet alleen gevolgen voor de menselijke gezondheid, maar ook voor de drie miljoen bekende soorten planten en dieren in de regio. Een belangrijk punt van zorg bij branden van deze omvang in de regio is het effect op de koolstofcyclus als gevolg van het verlies van regenwoud en een verandering in de vegetatie.
CAMS voorziet brandgegevens voor Windy-app
Branden over de hele wereld kunnen nu worden gevolgd door gebruikers van de app Windy, die een nieuwe kaart “Actieve branden” heeft toegevoegd. De gegevens hiervoor zijn afkomstig van het Copernicus Global Fire Assimilation System (GFAS) en geven het daggemiddelde van de stralingskracht van de brand (FRP) weer.
Een grafiek met brand hot spots wereldwijd kan hier geraadpleegd worden.
Voor meer informatie over CAMS’s monitoring van branden over de hele wereld kunt u terecht bij: https://atmosphere.copernicus.eu/global-fire-emissions
Een gedetailleerde Q&A over natuur- bosbranden is hier beschikbaar.