Copernicus ziet afname van fijnstof in China na Corona-uitbraak

Percentielverschillen van fijnstofniveaus (PM2.5) voor februari 2020 vergeleken met het februarigemiddelde over de jaren 2017-2019 zoals gemonitord door CAMS. Bron: ECMWF Copernicus klimaatmonitoringsdienst (CAMS)
Nadat er maatregelen zijn genomen om COVID-19een halt toe te roepen, heeft de Copernicus klimaatmonitoringsdienst (CAMS) verminderde PM2.5-waarden geregistreerd, wat mogelijk te maken heeft met de voorzorgsmaatregelen.
Sinds de eerste meldingen over de uitbraak van COVID-19 in de Chinese provincie Hubei eind december 2019, heeft de Chinese regering maatregelen genomen om het risico op verspreiding te verminderen. Daardoor was er de afgelopen weken een flinke afname te zien van dagelijkse activiteiten, zoals industrie en verkeer. De klimaatmonitoringsdienst van Copernicus nam een duidelijk bijeffect hiervan waar; een daling van fijnstof (PM2.5) in februari, vergeleken met de voorgaande drie jaar. PM2.5 is volgens de World Health Organization een van de belangrijkste luchtvervuilende stoffen die impact hebben op de gezondheid. PM2.5 beschrijft stoffen die maximaal 2,5 micrometer groot zijn. Deze deeltjes, ongeacht of ze vast, vloeibaar of gas zijn, kunnen serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken als ze worden ingeademd en kunnen chronische ziektes en andere ademhalingsproblemen activeren of verergeren.
CAMS monitort PM2.5 in China door satellietobservaties te combineren met gedetailleerde computermodellen van de atmosfeer, wat resulteert in dagelijkse analyses. Bij een vergelijking van het maandgemiddelde van februari 2020 met die van februari 2017, 2018 en 2019, laten de analyses in februari 2020 duidelijk een afname van ongeveer 20% tot 30% in PM2.5 zien in grote delen van China, gebaseerd op informatie van de satellietobservaties. De afname in PM2.5 kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de afname in activiteit door maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19.
“Andere variabelen kunnen ook een rol hebben gespeeld in de geregistreerde afname”, zegt Vincent-Henri Peuch, Director of CAMS. “China is actief bezig met het reduceren van uitstoot en ook moet rekening worden gehouden met meteorologische verschillen tussen de verschillende jaren. Om deze variabelen uit de vergelijking te halen, hebben we de periode van 2017-2019 gebruikt om de normale condities te bepalen en zo een representatieve schatting te hebben, zonder dat we een te lange periode gebruiken waarin uitstoot substantieel kan veranderen door langetermijntrends.”
Satellieten meten doorgaans de hoeveelheid PM2.5 die overeenkomt met de verticaal geïntegreerde hoeveelheid en niet de directe oppervlaktewaarden. De laatstgenoemde heeft daadwerkelijk effect op luchtvervuiling en gezondheid. CAMS gebruikt geavanceerde numerieke modellen van de atmosfeer om informatie van satellieten en andere observatiebronnen om te zetten in zaken waar direct actie op ondernomen kan worden, zoals oppervlakteconcentraties. Het nadeel van numerieke modellen is dat er eerdere schattingen van vervuilende uitstoot nodig zijn, door middel van een uitstootinventarisatie. Deze inventarisaties laten over het algemeen onverwachte of tijdelijke veranderingen in uitstoot, zoals de potentiële vermindering van uitstoot door de COVID-19-maatregelen, buiten beschouwing. Door deze modellen te combineren met observaties op basis van methoden die worden gebruikt voor numerieke weersvoorspellingen, verkrijgen we “analyses” die in beginsel geschikt zijn voor het bewaren van informatie van satellietobservaties en het berekenen van het effect op de oppervlakteconcentraties.
Om deze bevinding verder te onderbouwen, heeft CAMS ook hetzelfde verschil tussen februari 2020 en het februarigemiddelde van 2017-2019 ontwikkeld, zonder gebruik te maken van satellietobservaties. De PM2.5-waarden zijn in dit geval alleen afhankelijk van de voorgeschreven uitstoot en meteorologische omstandigheden, waardoor het een referentiekader kan bieden voor de vergelijking waarbij de satellietinformatie werd gebruikt. De grafiek toont een duidelijk nulverschil tussen 2020 en 2017-2019 voor grote delen van China.

Percentiel verschil van fijnstofniveaus (PM2.5) voor februari 2020 vergeleken met het februarigemiddelde over de jaren 2017-2019 zoals geleverd door CAMS, waarbij satellietobservaties van aerosol niet zijn meegenomen. Bron: ECMWF Copernicus klimaatmonitoringsdienst (CAMS)
Over ECMWF en Copernicus
Copernicus is het aardeobservatieprogramma van de Europese Unie en werkt door middel van zes thematische diensten: atmosfeer, oceaan, land, klimaatverandering, beveiliging en noodsituaties. Het levert gratis operationele data en diensten die gebruikers betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en het milieu bieden. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en geïmplementeerd in samenwerking met de Lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), de European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), Europese agentschappen en Mercator Oceán.
ECMWF werkt met twee diensten van het Copernicus aardeobservatieprogramma van de EU: de Copernicus atmosfeermonitoringsdienst (CAMS) en de Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S). Ze dragen daarnaast bij aan de Copernicus dienst voor noodsituatiebeheer (CEMS). Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op de Middellange Termijn (ECMWF) is een onafhankelijke en intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 staten. Het is een onderzoeksinstituut en een 24/7 operationele dienst die numerieke weersverwachtingen produceert en stuurt aan lidstaten. Deze data zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten van deze Lidstaten. De supercomputer-faciliteit (en het data-archief) van ECMWF is een van de grootste in Europa en Lidstaten kunnen 25% van de capaciteit gebruiken voor eigen doeleinden.
De website van Copernicus atmosfeermonitoringdienst vindt u hier:
De website van Copernicus dienst voor klimaatverandering vindt u hier: https://climate.copernicus.eu/
Meer informatie over het Copernicus-programma: www.copernicus.eu
De ECMWF-website vindt u hier https://www.ecmwf.int/
Twitter: