Wat valt er nog te zeggen over communicatie en Corona?

Axelle Hantson, Reputation Advisor bij Insticom, voelde Insticom’s CEO Hans Karperien aan de tand – weliswaar vanop een veilige afstand – over communicatie en Corona. Hans is een ware seasoned professional en beschikt over decennia aan ervaring, toch is voor hem ook deze crisis uniek en moet er opnieuw nagedacht worden over de manier waarop we efficiënt communiceren. Om enkele waardevolle inzichten te verkrijgen, spraken Axelle en Hans over Coronacommunicatie en wat dat kan betekenen voor de reputatie. Hier zijn enkele takeaways uit hun gesprek!
Stop als organisatie niet met communiceren
We merken vooral op dat veel organisaties gewoon stoppen met communiceren, of erger nog – klakkeloos doorverwijzen naar de communicatie van de overheid. Ook bij een situatie van overmacht moeten organisaties zelf blijven proactief communiceren. De communicatie vanuit de overheid kan niet de communicatie van organisaties vervangen.
In situaties van overmacht moeten bedrijven in eerste instantie focussen op interne communicatie; de eigen medewerkers informeren, inspireren en empathie tonen – want iedereen bevindt zich in deze crisis. Daarna volgt de externe communicatie: toon empathie en wees solidair met je stakeholders. Op korte termijn besparen op communicatie heeft op lange termijn enkel een averechts effect, zeker voor je reputatie!
Wees eerlijk, toon leiderschap en medeleven: daarmee versterk je je reputatie. Ook slecht nieuws moet men communiceren, want vroeg of laat komt het toch uit. Dan vertrek je vanuit een achterstandspositie, met nog grotere gevolgen voor de reputatie.
Verwaarloos je klanten(relaties) niet
Een globale pandemie zoals de Coronacrisis beïnvloedt iedereen. In tijden van uitzonderlijke omstandigheden zoals deze is het zeer belangrijk om je klanten niet uit het oog te verliezen. Face-to-face meetings zijn dan wel even off the table, maar er zijn veel andere – digitale – manieren waarop er optimaal klantencontact kan behouden worden.
Relatiebeheer is nu eenmaal anders, maar dat geldt ook voor je klanten. We’re all in this together – en deze solidariteit moet duidelijk worden gecommuniceerd.
Maak meer gebruik van de eigen kanalen
Nieuwsmedia zijn op dit moment niet geïnteresseerd in de individuele communicatie van organisaties, tenzij er een directe link is met de situatie van overmacht. Vakmedia daarentegen, profiteren van de extra tijd die mensen hebben gekregen. Die extra tijd wordt ook gebruikt voor het zoeken naar informatie. Dus zorg ervoor dat je ook op je eigen kanalen informatie publiceert waar jouw stakeholders nu behoefte aan hebben. Zo communiceer je proactief en bereik je met jouw boodschap je belangrijkste stakeholders.
Bedrijven die het nu goed doen tijdens de Coronacrisis ontdekken volop de kracht van hun eigen kanalen en media. Met relevante content op de eigen kanalen versterken deze bedrijven hun relatie met stakeholders en in het verlengde daarvan, hun reputatie. In de toekomst, en vooral post-Corona, moeten zij deze lijn doorzetten om zo op een adequate en directe manier hun stakeholders te informeren. Het creëren van kwalitatieve eigen content, het verder ontwikkelen van de eigen mediakanalen en het opzetten of uitbreiden van gebruikersgroepen is de manier om dat te bereiken.
Content creatie blijft belangrijk – zo niet nóg belangrijker – en vooral content vanuit je eigen achtergrond als organisatie. Daarmee versterk je de reputatie en creëer je authenticiteit. De boodschap is durven puur en transparant zijn, en dus ook zaken durven communiceren waarvan je het liever anders had gezien. Honesty is the best policy, zowel intern als extern!
Er is meer dan alleen Corona
Het lijkt misschien niet zo, maar de wereld staat niet volledig stil. Vermijd Coronavermoeidheid en communiceer proactief over andere zaken die belangrijk zijn voor jouw organisatie en stakeholders.
Crisiscommunicatie post-Corona?
Crisiscommunicatie in de toekomst zal steeds meer rekening moeten houden met dit soort crisissen. Vele experts voorspellen dat situaties zoals deze zich herhaaldelijk kunnen voordoen, dus hier op voorbereiden – zowel intern als extern – is een belangrijke zaak die moet meegenomen worden in toekomstige crisiscommunicatiehandboeken.
Voor de Coronacrisis bestond crisiscommunicatie namelijk uit het voorbereiden op crisissen die zich binnen het functioneren van de organisatie en in de maatschappij kunnen voordoen. Denk aan grootschalige stakingen, productieproblemen, (arbeids)ongevallen, etc. Post-Corona moeten organisaties ook rekening houden met situaties van volledige overmacht – zoals we die nu ondervinden – en deze meenemen in strategieën voor crisiscommunicatie. Enkel zo kan in toekomstige en gelijkaardige situaties van complete overmacht gewerkt worden aan het verder versterken van de reputatie!
Kan jouw organisatie extra ondersteuning gebruiken tijdens deze crisis? Of zijn er andere zaken waar wij kunnen helpen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@insticom.be!